Mayıs 2021'den bu yana Kızıl Gezegen'in kurak yüzeyini araştıran Çin'in Zhurong uzay aracı, Mars'ta büyüleyici bir keşifte bulundu: Eski devasa bir okyanusun kanıtları.
Yakın zamanda hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayınlanan yeni bir makalede açıklanan keşif, Mars'ın bir zamanlar büyük su kütleleri barındırdığına ve bu nedenle yaşama elverişli olabileceğine dair "şimdiye kadarki en net kanıtı" sunuyor.
Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Benjamin Cardenas, "Mars'ta eskiden antik plajlar ve antik nehir deltaları gibi görünen yerler buluyoruz. Rüzgar, dalgalar ve kumun bolluğuna dair kanıtlar bulduk. Tam bir tatil plajı," dedi.
ScienceAlert'e konuşan Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley jeofizikçisi ve makalenin ortak yazarı Michael Manga da Mars'ın büyük okyanuslara da ev sahipliği yaptığını ve bunların "potansiyel olarak yaşama elverişli ortamlar" olduğunu düşündüklerini söyledi.
"Benim için en heyecan verici şey de bir okyanus olabileceğini düşündüğümüz bir yerin yüzeyinin altına bakma ve plaj tortularını görme şansıydı."
Çin Ulusal Uzay İdaresi'nin Zhurong gezgini, Kızıl Gezegen'in Utopia Planitia olarak adlandırılan devasa çarpma havzasını araştırarak su veya buz belirtileri arıyor. Uzay aracının yeraltı radarı, gezegenin yüzeyinin altına bakarak kaya oluşumlarını ve tortul birikintilerini tespit etmesini sağlıyor.
Cardenas ve meslektaşları bu verileri inceleyerek, Dünya'nın sahillerine çok benzeyen, aşağı doğru eğimli "kıyı birikintileri" keşfetti.
Cardenas, "Bu hemen dikkatimizi çekti çünkü dalgaların olduğunu, yani hava ve suyun dinamik bir arayüzünün olduğunu gösteriyor," ifadelerini kullandı.
"Dünya'da ilk yaşamın nerede geliştiğine baktığımızda, okyanuslar ve kara arasındaki etkileşimi görmüştük. Bu yüzden bu, mikrobiyal yaşam için elverişli koşulları barındırabilen eski yaşanabilir ortamların bir resmini çiziyor."
Bulgular, Mars'ın kuzey yarımküresi ve kuzey kutbunun bir zamanlar büyük bir okyanusla kaplı olduğu hipotezini destekliyor. Ayrıca uzayda yaşam arayışında nereye bakılması gerektiğine dair de önemli bir ipucu sunuyor.
Manga, ScienceAlert'e "Kıyı şeritleri, antik yaşamın kanıtlarını aramak için harika yerler," dedi.
"Dünya'daki en erken yaşamın, hava ve sığ suların kesiştiği bu gibi yerlerde başladığı düşünülüyor."