Maliye Bakanı Özdemir Berova, muhalefetin 2027 yılına yönelik somut bir bütçe ve ekonomi programı ortaya koymadığını savundu. Kıbrıs Postası TV’de Gökhan Altıner’in sunduğu “Sabah Postası” programına katılan Berova, “Esas liyakatsizin kim olduğu belli” ifadelerini kullandı.
Berova, 2027’de gençlere yönelik çeşitli destekler planladıklarını açıkladı. Kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu meslek alanlarında eğitim alacak öğrenciler için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınav düzenleneceğini belirten Berova, sınavda başarılı olanların üniversite harçlarının devlet tarafından karşılanmasının hedeflendiğini söyledi.
İLK ARAÇ VE TEKNOLOJİ ALIMINA DESTEK
Gençlerin ilk araç alımına yönelik planı da paylaşan Berova, galeriden alınacak 1600 cc ve altındaki araçlarda bir defaya mahsus KDV’nin sıfırlanacağını belirtti. Uygulamanın toplam araç maliyetinde yaklaşık yüzde 20 düşüş sağlayacağını öngördüklerini söyledi. Plakalı araç alımlarında ise gençlere üç yıl vadeli kredi ve faiz desteği sunulmasının planlandığını kaydetti.
Berova, gençlerin ilk kez alacağı tablet, bilgisayar ve cep telefonlarında KDV’nin sıfırlanacağını, ayrıca ücretsiz internet imkânı sağlanacağını da açıkladı. Beş yıla yayılması öngörülen ve 5 bin genci kapsayacak bir konut projesi hazırladıklarını belirten Berova, kırsal kesim arsası desteğinin de devam edeceğini ifade etti.
“MUHALEFET ALTERNATİFİNİ AÇIKLAMALI”
2027’nin ekonomik açıdan kolay geçmeyeceğini söyleyen Berova, bütçenin 31 Ekim’de Cumhuriyet Meclisi’ne gönderildiğini ve görüşmelerin yeni dönemde yapılacağını belirtti. İktidara gelme iddiasındaki partilerin eleştirilerinin yanında alternatif bütçe ve kaynak planlarını da açıklaması gerektiğini savundu.
Pandemi sonrası küresel ekonomik koşullar, Rusya-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki gelişmelerin ekonomiyi etkilediğini ifade eden Berova, hükümetin halkı ekonomik dalgalanmalardan korumak için çalıştığını söyledi. Türkiye’deki ekonomik programa ve enflasyon beklentilerine de değinen Berova, mevcut koşullarda enflasyonun yüzde 30 civarında kalmasının beklendiğini kaydetti.




