Maliye Bakanı Özdemir Berova, ABD–İsrail ile İran arasında devam eden savaşın küresel enerji piyasalarında ciddi fiyat artışlarına yol açtığını belirterek yaşanan gelişmelerin akaryakıt fiyatlarına da yansıdığını açıkladı.
Berova, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye ve Güney Kıbrıs’taki akaryakıt fiyatlarını da karşılaştırmalı olarak paylaşarak kamuoyunun doğru ve şeffaf şekilde bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.
“KÜRESEL ENERJİ PİYASALARINDA SERT YÜKSELİŞ VAR”
Berova açıklamasında, savaş nedeniyle başta akaryakıt olmak üzere enerji piyasalarında ciddi bir yükseliş yaşandığını belirtti.
“ABD–İsrail ile İran arasında devam eden savaş nedeniyle başta küresel akaryakıt fiyatları olmak üzere enerji piyasalarında ciddi bir yükseliş yaşanmaktadır. Böyle bir süreçte kamuoyunun doğru ve şeffaf şekilde bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

AKARYAKIT FİYATLARI HER ÇARŞAMBA HESAPLANIYOR
KKTC’de akaryakıt fiyatlarının Akaryakıt Fiyat Belirleme Mevzuatı gereği her hafta çarşamba günü hesaplandığını belirten Berova, fiyatların gece saat 00.00 itibarıyla yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Kasım 2025’ten geçtiğimiz hafta çarşamba gününe kadar fiyatlardaki dalgalanmaların Fiyat İstikrar Fonu (FİF) tarafından regüle edildiğini ifade eden Berova, bu nedenle halkın fiyat dalgalanmalarını doğrudan hissetmediğini söyledi.
“ARTIŞIN BİR KISMI POMPA FİYATLARINA YANSIDI”
Berova, savaşın fiilen başlamasının ardından küresel piyasalardaki fiyat artışlarının çok sert gerçekleştiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Fiyat İstikrar Fonu’nun tüm imkânları kullanılmasına rağmen artışın bir kısmının pompa fiyatlarına yansıtılması kaçınılmaz hale gelmiştir.”
BRENT PETROL 94 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI
Enerji piyasalarının yakından takip edildiğini kaydeden Berova, son fiyat düzenlemesi yapıldığında Brent petrolün varil fiyatının 94 dolar seviyesinde olduğunu, bugün ise bu seviyenin üzerine çıktığını belirtti.
Berova ayrıca kısa ve orta vadede alınabilecek önlemler üzerinde çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, Türkiye ve Güney Kıbrıs ile yapılan akaryakıt fiyat karşılaştırmasını da kamuoyuyla paylaştığını söyledi.




