“BU SİSTEM ARTIK BİTTİ, TÜKENDİ”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı ve YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Kanal T ekranlarında yaptığı açıklamalarda mevcut ekonomik ve siyasi sistemin sürdürülebilir olmadığını savundu.

Arıklı, devletin giderek yalnızca maaş ödemeye odaklanan bir yapıya dönüştüğünü belirterek, “Bu sistem artık bitti, tükendi. Bu sistem daha fazla devam edemez” dedi.

SEÇİM TARİHİ VE DÖRT ŞART

Genel seçim tarihi konusunda hükümet ortakları arasında farklı görüşler bulunduğunu ifade eden Arıklı, UBP’nin yerel seçimlerle genel seçimlerin birlikte yapılmasını istediğini, YDP ve DP’nin ise seçimin ekim ayında yapılmasından yana olduğunu söyledi.

Arıklı, iki seçimin aynı gün yapılması yönündeki ısrarın sürmesi halinde YDP’nin dört maddelik önerisinin bulunduğunu belirterek, bunların karma oyun kaldırılması ya da oy kullanmanın kolaylaştırılması, seçim bölgelerinin altıdan üçe düşürülmesi, siyasi ittifakların önünün açılması ve seçim barajının yükseltilmesi olduğunu kaydetti.

“KARMA SİSTEM DEMOKRASİYİ YOZLAŞTIRIYOR”

Karma oy sistemini sert sözlerle eleştiren Arıklı, sistemin siyasi partileri ve parti disiplinini zayıflattığını savundu.

“Karma sistem dünyanın başka hiçbir yerinde yok. Demokrasiyi yozlaştıran, siyasi parti anlayışını öldüren bir sistemdir” diyen Arıklı, mevcut milletvekillerinin büyük bölümünün karma oyla seçildiğini ve bu nedenle sistemin değiştirilmesine direnç gösterildiğini öne sürdü.

“ASGARİ ÜCRETİ ARTIRARAK BİR YERE VARAMAYIZ”

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arıklı, hayat pahalılığı oranında maaş artışı yapılmasının gelir dağılımındaki adaletsizliği artırdığını söyledi.

Yüksek maaş alanların daha fazla artış elde ettiğini belirten Arıklı, bunun yerine seyyanen zam modelinin tartışılması gerektiğini ifade etti.

“Asgari ücreti sürekli artırarak bir yere varamayız. İnsanların alım gücünü artırmak ve piyasayı ucuzlatmanın yollarını birlikte aramalıyız” dedi.

ET İTHALATI VE KIYI TİCARETİ ÇAĞRISI

Hayat pahalılığıyla mücadele için piyasanın ucuzlatılması gerektiğini vurgulayan Arıklı, et ithalatının serbest bırakılmasını ve Türkiye’deki Et ve Süt Kurumu benzeri mekanizmaların oluşturulmasını önerdi.

Görev yaptığı dönemde Türkiye ile KKTC arasındaki kıyı ticaret anlaşmasının genişletilmesi için girişimde bulunduğunu belirten Arıklı, anlaşmanın Türkiye’de onaylandığını ancak KKTC’de hayata geçirilemediğini söyledi.

Arıklı, bu tür düzenlemelerin rekabeti artırarak fiyatları aşağı çekebileceğini kaydetti.

“ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI ÇIKMAK ÇAĞA KARŞI ÇIKMAKTIR”

Özelleştirme tartışmalarına da değinen Arıklı, devletin birçok alanda yatırım yapacak mali güce sahip olmadığını söyledi.

“Özelleştirmeye karşı çıkmak, çağa karşı çıkmaktır” ifadelerini kullanan Arıklı, tartışılması gereken konunun özelleştirmenin kendisi değil, nasıl yapılacağı olduğunu belirtti.

Özersay’dan Kamu Çalışanlarıyla İlgili açıklama
Özersay’dan Kamu Çalışanlarıyla İlgili açıklama
İçeriği Görüntüle

Özelleştirme süreçlerinde çalışan haklarının korunması ve şeffaflığın sağlanması gerektiğini vurgulayan Arıklı, Ercan Havalimanı’nı örnek göstererek özelleştirme sonrası önemli gelir elde edildiğini savundu.

LİMANLAR VE TELEKOMÜNİKASYONDA YATIRIM ÇAĞRISI

Girne Limanı’ndaki mendireğin ciddi risk altında olduğunu, Gazimağusa Limanı’nın ise acil yatırım ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Arıklı, mevcut şartlarda devletin bu yatırımları tek başına yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Telekomünikasyon alanında da araç ve ekipman eksiklikleri bulunduğunu belirten Arıklı, kaynak yetersizliği nedeniyle birçok projenin hayata geçirilemediğini kaydetti.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ TEK KURTULUŞ YOLUDUR”

YDP’nin kuruluşundan bu yana başkanlık sistemini savunduğunu belirten Arıklı, mevcut parlamenter sistemin istikrarsız hükümetler ürettiğini söyledi.

KKTC’de 52 yılda 51 hükümet kurulduğunu hatırlatan Arıklı, hükümetlerin ortalama ömrünün yaklaşık 11 ay olduğunu ifade etti.

“Başkanlık sistemi bu ülkenin tek kurtuluş yoludur” diyen Arıklı, uzun vadeli reformların ancak güçlü ve istikrarlı bir yönetim modeliyle hayata geçirilebileceğini savundu.

“YDP 15 BÖLGEDE KENDİ ADAYLARIYLA YARIŞACAK”

Yerel seçimlere ilişkin de konuşan Arıklı, Yeniden Doğuş Partisi’nin Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne dışındaki 15 bölgede kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıkladı.

Milletvekilliği adaylığı için şu anda 70-75 kişinin başvuru yaptığını belirten Arıklı, seçim tarihinin netleşmesiyle bu sayının 100’e ulaşmasını beklediklerini söyledi.