ÖZEL HABER |

Demokrat Parti (DP) Milletvekili Serhat Akpınar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren üniversitelerin karşı karşıya oldukları kriz hakkında gazetemiz Kıbrıs Gerçek’e çok önemli açıklamalarda bulundu.

“PANDEMİ SONRASI ÖĞRENCİ SAYILARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANIYOR”

Akpınar, özellikle pandemi öncesinden bugüne kadar geçen süreçte öğrenci sayılarında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtirken, adaya yerleşen öğrenci sayılarındaki gerilemenin, üniversitelerin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı. Akpınar "Bugün KKTC’de 23 üniversite faaliyet gösteriyor, bunlardan sadece 15’i ÖSYM'den kontenjanla öğrenci alabiliyor. Ancak kontenjanlar hızla dolmuyor ve bu ciddi bir alarm durumudur" dedi.

"ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI DA YARI YARIYA AZALDI"

Sadece Türkiye’den gelen öğrencilerde değil, uluslararası öğrenci alımlarında da büyük sıkıntılar yaşandığını ifade eden Akpınar, özellikle  bazı ülkelere uygulanan çifte transit vize zorunluluğunun, uluslararası öğrenci sayısında yaşanan düşüşe etken olduğunu söyledi. Akpınar "57 ülkeye uygulanan bu vize kısıtlaması, üniversitelerimize gelen uluslararası öğrenci sayısını yarı yarıya azalttı." diye de ekledi.

"ÜNİVERSİTELERİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ TEHDİT ALTINDA"

Serhat Akpınar, KKTC’deki üniversitelerin burs oranlarının sürdürülebilir olmadığını ve bu durumun üniversitelerin finansal sağlığını tehlikeye attığını belirtirken, “Üniversiteler, öğrenci gelirlerine bağımlı hale gelmiş durumda. Bu sürdürülemez; eğer bu konuda gereken önlemleri almazsak, önümüzdeki yıllarda birçok üniversite kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak" uyarısında bulundu. Şu anda Kuzey Kıbrıs’ta verilen kontenjan sayısı ihtiyacın çok altında olduğunun altını çizen Akpınar, bunun acilen artırılması gerektiğini, aksi takdirde üniversitelerimizi ayakta tutmamın zorlaşacağını vurguladı.

Tatar ile Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz inşaat alanında incelemelerde bulundu Tatar ile Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz inşaat alanında incelemelerde bulundu

"TOPLUMUN ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMI DA ÖNEMLİ"

Ev kiraları ile yaşam maliyetlerinin yüksek olmasının öğrenciler üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Akpınar, toplumun farklı kültürlerden gelen öğrencilere karşı daha hoşgörülü olması gerektiğini dile getirerek sözlerini tamamladı.

Editör: S. Y.