KKTC eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Orta Doğu’da artan gerilim ve İran merkezli gelişmelere ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Akıncı, hem İran’daki rejimi hem de ABD-İsrail eksenli saldırıları eleştirdi.
“HİÇBİR MEŞRU ZEMİNİ YOK”
Akıncı, İran’daki Molla rejiminin savunulacak bir yanının olmadığını belirtirken, ABD-İsrail saldırganlığının da hiçbir meşru zemine dayanmadığını ifade etti.
Halkın kendi gücüyle kurmadığı bir düzenin kalıcı olmasının düşük bir olasılık olduğuna dikkat çeken Akıncı, bölgede yaşanan gelişmelerin sürdürülebilir olmadığını vurguladı.
“KAZANAN SİLAH ŞİRKETLERİ, KAYBEDEN HALKLAR”
Yaşanan savaş ortamında silah fabrikatörleri ve petrol şirketlerinin gelirlerini artırdığına işaret eden Akıncı, buna karşılık halkların daha da yoksullaşacağını kaydetti.
Masum insanların bombalar altında yaşamını yitirdiğini belirten Akıncı, Orta Doğu’nun zengin kaynaklarına rağmen halkların ağır bedeller ödediğini dile getirdi.
“ORTAK GELECEK İNŞA EDİLEMEDİ”
Orta Doğu halklarının yıllar önce dış güçler tarafından çizilen çerçevenin dışına çıkmayı başaramadığını ifade eden Akıncı, barış ve refah içinde ortak bir gelecek inşa edilememesinin bölgeyi daha savunmasız hale getirdiğini belirtti.
“DEĞİŞİM UZUN YILLAR ALACAK”
Açıklamasında, Kıbrıs’ın da içinde bulunduğu coğrafyanın kaderinin sonsuza kadar böyle gitmeyeceğini vurgulayan Akıncı, ancak değişimin uzun yıllara ve ağır bedellere mal olacağını ifade etti.




