ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, İran petrolünün üretimi, teslimatı ve satışına izin veren 60 günlük geçici genel lisansın yürürlüğe girdiğini açıkladı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bessent, İsviçre’de devam eden ABD-İran temaslarını “verimli” olarak nitelendirerek, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda serbest geçişi sağlama ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin ülkeye girişine izin verme taahhüdünde bulunduğunu belirtti.
YAPTIRIMLARA GEÇİCİ MUAFİYET
ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından yayımlanan genel lisans kapsamında, İran menşeli ham petrol, petrokimya ürünleri ve petrol türevlerinin üretimi, satışı, sevkiyatı ve gemilerden boşaltılması gibi normal şartlarda yaptırım kapsamındaki işlemler geçici olarak serbest bırakıldı.
Karara göre, söz konusu işlemlere yönelik muafiyet 21 Ağustos 2026 tarihine kadar geçerli olacak.
ÖDEMELER DOLARLA YAPILABİLECEK
Geçici lisans kapsamında gerçekleştirilecek işlemlerde ödemelerin ABD doları üzerinden yapılabileceği de belirtildi.
Karar, ABD ile İran arasında devam eden diplomatik sürecin ekonomik alandaki ilk somut adımlarından biri olarak değerlendiriliyor.




