AB ve NATO'dan ortak mesaj: "Birlik olmalıyız"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Avrupa Birliği liderleri, Ankara'daki NATO Zirvesi'nde Rusya kaynaklı tehditlere karşı birlik ve iş birliği vurgusu yaptı. Liderler, güçlü Avrupa'nın güçlü NATO anlamına geldiğini belirtti.

Ankara'nın ev sahipliği yaptığı 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ilk gününde NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Antonio Costa ortak açıklamalarda bulundu.

Rutte: "Birlik olmalıyız"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rusya'nın oluşturduğu güvenlik tehdidine dikkat çekerek, NATO ile Avrupa Birliği arasındaki iş birliğinin önemini vurguladı.

AB'nin 27 üyesinden 23'ünün aynı zamanda NATO üyesi olduğunu hatırlatan Rutte, "Rus tehdidiyle karşı karşıyayız. Rusların Kuzey Kore, Çin ve İran ile çalıştığını biliyoruz. Naif olamayız. Birlik olmalıyız ve tam olarak bunu yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Costa: "Avrupa daha fazla sorumluluk üstleniyor"

AB Konseyi Başkanı Antonio Costa da NATO ile AB arasındaki stratejik ortaklıktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

ABD Başkanı Trump'ın kripto gelirleri 1,4 milyar doları aştı
ABD Başkanı Trump'ın kripto gelirleri 1,4 milyar doları aştı
İçeriği Görüntüle

Costa, Avrupa ülkelerinin kendi savunmaları konusunda daha fazla sorumluluk üstlendiğini ifade ederek, "Avrupalı vatandaşlar Ankara Zirvesi'nden, hem kendi savunmaları hem de güçlü transatlantik ilişkiler açısından NATO'ya güvenmeye devam edebileceklerine dair net bir mesaj bekliyor." dedi.

Von der Leyen: "Güçlü Avrupa, güçlü NATO'dur"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise savunma sanayisinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar attıklarını belirtti.

Von der Leyen, "Güçlü Avrupa, güçlü NATO'dur." diyerek, 2030 yılına kadar Avrupa savunma sanayisini güçlendirmek amacıyla 800 milyar avroluk yatırım planladıklarını açıkladı.

Ayrıca Ukrayna ile savunma sanayisi alanındaki ortak projelerin artırılmasının ve AB ülkeleri arasında ortak savunma tedarikinin geliştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.