Cumhurbaşkanı Erhürman “Cumhurbaşkanlığında 100 Gün” Toplantısında Kıbrıs Sürecini Değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, pazartesi günü düzenlediği “Cumhurbaşkanlığında 100 Gün” başlıklı basın toplantısında, Kıbrıs sorununa ilişkin son gelişmeleri ve geçmiş süreçleri değerlendirdi.
Erhürman, konuşmasının ilk bölümünde müzakere sürecinin mevcut durumuna değinerek, geçmiş dönemde yapılan görüşmelere dikkat çekti.
“Sürecin Nereden Devralındığını Hatırlamak Gerekir”
Kıbrıs meselesini değerlendirirken geçmişin iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Erhürman, son beş yıllık dönemde öne çıkan iki önemli toplantının Cenevre ve New York’ta yapıldığını hatırlattı.
Bu görüşmelerin, 5+1 formatında ve gayri resmi nitelikte gerçekleştiğini belirten Erhürman, söz konusu süreçlerin resmi bir müzakere zemini oluşturmadığını ifade etti.
“5+1 Toplantıları Bu Konular İçin Fazla Üst Düzey”
Seçim döneminde yaptığı açıklamaları hatırlatan Erhürman, güven artırıcı önlemler kapsamındaki bazı başlıkların 5+1 formatında ele alınmasının doğru olmadığını söyledi.
Bu tür konuların, bugüne kadar defalarca konuşulduğunu ve belli ölçüde sonuç alındığını belirten Erhürman, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu meseleler için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ve garantör ülkelerin masada olmasına gerek yoktur. Bu toplantılar bu başlıklar için fazla üst düzey kalmaktadır.”
“Sonuçsuz Toplantılar Prestij Kaybına Yol Açıyor”
Erhürman, üst düzey toplantıların sonuç alınmadan sona ermesinin ciddi sorunlar yarattığını da vurguladı.
Bu durumun, hem Birleşmiş Milletler’in hem garantör ülkelerin hem de iki liderin prestijini olumsuz etkilediğini belirten Erhürman, sonuçsuz kalan zirvelerin sürece zarar verdiğini ifade etti.
“Bu kadar üst düzey toplantıların karşılıksız kalması, müzakere iklimini zayıflatıyor” değerlendirmesinde bulundu.
“Gerçekçi ve Sonuç Odaklı Süreç Vurgusu”
Cumhurbaşkanı Erhürman, Kıbrıs sorununda bundan sonraki süreçte daha gerçekçi, somut ve sonuç üretmeye yönelik adımların önemine dikkat çekti.
Güven artırıcı önlemler başta olmak üzere birçok konunun, daha düşük düzeyde ve doğrudan taraflar arasında ele alınmasının daha verimli olacağını kaydetti.
Basın toplantısının ilerleyen bölümlerinde, iç politika ve dış ilişkilerle ilgili değerlendirmelerin de paylaşılacağı belirtildi.